Den Haag,
12
januari
2018
|
17:22
Europe/Amsterdam

Aegon kiest voor verantwoord beleggen

Samenvatting

Aegon kiest uit volle overtuiging voor verantwoord beleggen. Wij beleggen wereldwijd om een goed rendement voor onze klanten te leveren voor hun pensioen bijvoorbeeld. We willen ook dat onze investeringen de samenleving ten goede komen. Aegon sluit beleggingen uit in alle bedrijven die kernwapens maken (of ondersteuning leveren) voor landen die volgens het non-proliferatieverdrag niet tot één van de vijf kernmachten behoren.

De internationale gemeenschap vindt dat de verspreiding van kernwapens moet worden tegengegaan. Die overeenstemming is vastgelegd in het Non-Proliferatieverdrag (NPV). Het NPV beperkt het aantal landen dat kernwapens tot zijn beschikking mag hebben en legt de handel in nucleaire technologie aan banden. De meeste democratisch gekozen regeringen, waaronder Nederland, volgen ook deze lijn.

Aegon sluit nog meer beleggingen op dit vlak uit, namelijk in bedrijven die direct betrokken zijn bij productie, ontwikkeling, handel en onderhoud van biologische en chemische wapens, anti-persoonsmijnen, clusterbommen, munitie waarin verarmd uranium is verwerkt en nucleaire wapens uit landen die het NPV niet hebben ondertekend. Ook staatsobligaties van landen die de mensenrechten systematisch schenden, staan op onze uitsluitingenlijst.

De makers van het rapport 'Don’t bank on the bomb', de PvdA, en anderen zijn onder meer kritisch over onze investeringen in vliegtuigproducent Boeing en thermostaatfabrikant Honeywell, bekend in menig huishouden. Wij hebben oor en oog voor deze maatschappelijke discussie en kijken voortdurend kritisch naar onze beleggingen. Hierover zijn we in gesprek met onze klanten en waar nodig en mogelijk stellen we onze keuzes bij.

Woordvoerders