Den Haag,
02
november
2015
|
16:15
Europe/Amsterdam

Aegon verwerpt beleggingen in clustermunitie

Samenvatting

Vandaag heeft Amnesty International een persbericht uitgebracht waarin Aegon en andere financiële instellingen in verband worden gebracht met investeringen in clustermunitie die zijn gevonden in Noord Jemen. Aegon wil niets met clustermunitie te maken hebben. Dit is enkele jaren geleden vastgelegd in beleid dat geldt voor zowel Aegon Nederland als Aegon Group.

Het verhaal van Amnesty

Amnesty heeft onderzoek gedaan naar aanvallen met clustermunitie in Noord Jemen. Daar heeft ze restanten gevonden van verschillende typen clusterbommen en de “drager” van deze clusterbommen. Deze kleine bommen blijven nog jarenlang een gevaar voor de lokale bevolking. Naast de inzet van clustermunitie, zijn er ook zware bommen van het type MK (MARK) ingezet. MK bommen hebben een groot bereik.

Volgens onderzoek van Stop Wapenhandel worden de MK bommen geproduceerd door General Dynamics. De clusterbommen worden geproduceerd door Orbital ATK en Textron. Deze munitie wordt afgeworpen met gebruik van een onderdeel (‘Wind Corrected Munitions Dispenser’) geproduceerd door Lockheed Martin.

De beleggingen van Aegon

Amnesty stelt ons een reeks vragen, omdat Aegon in verband wordt gebracht met beleggingen in drie van deze bedrijven: Lockheed Martin, General Dynamics en Textron. Aegon belegt alleen in Lockheed Martin; de andere bedrijven zijn uitgesloten van onze beleggingen. Wel beheren we voor een aantal Britse klanten een belegging van in totaal 1 miljoen euro in General Dynamics. In Textron (en Orbital ATK) hebben we geen beleggingen.

We zijn zeer geschrokken van het bericht van Amnesty en nemen dit hoog op. Aegon wil niets met clustermunitie te maken hebben. Dit is enkele jaren geleden vastgelegd in beleid dat geldt voor zowel Aegon Nederland als Aegon Group.

Reactie van Aegon aan Amnesty

Daarom hebben we het volgende laten weten aan Amnesty:

Aegon verwerpt clustermunitie ten stelligste. We zijn uiteraard bereid direct contact op te nemen met Lockheed Martin om met hen stevig te bespreken hoe hun due diligence beleid is en hoe zij hun rol hierin zien. Lockheed Martin staat bekend als een bedrijf dat verre wil blijven van clustermunitie (zie bijv dit bericht van PAX hierover uit 2013: http://www.paxforpeace.nl/stay-informed/news/leading-financial-institutions-invest-in-producers-of-banned-cluster-bombs). Jullie geven aan dat Lockheed geen (onderdelen van) clustermunitie maakt, maar een verdeler voor het afwerpen van munitie. Ook daarover gaan wij met hen in gesprek. Mochten deze gesprekken niet tot bevredigende resultaten leiden, zijn wij zeker bereid onze investering in Lockheed te heroverwegen.

De andere bedrijven die je noemt zijn uitgesloten van alle beleggingen van Aegon Group en Aegon Nederland.

In geen van deze bedrijven hebben we als Aegon Nederland of Group directe beleggingen.

De third party belegging in Textron die jullie noemen is er al niet meer. Wel is er nog een belegging van 1 miljoen euro in General Dynamics. GD is, zoals jullie aangeven, niet de fabrikant van de gevonden clustermunitie maar van de grotere MK-bommen die ook door de Nederlandse luchtmacht worden gebruikt. De belegging in GD is niet in handen van ons, maar van klanten voor wie wij op verzoek beleggen. Wij zullen –voor zover de wetgeving ter plaatse over beïnvloeding van keuzes van klanten dit toelaat- met onze Britse dochtermaatschappij onderzoeken of deze klanten bereid zijn hun beleggingen in General Dynamics te heroverwegen.

Dank dat jullie dit onder onze aandacht hebben gebracht.

Meer weten?

Aegon streeft naar een duurzame beleggingsportefeuille waarbij respect voor het milieu, de mensenrechten en de volksgezondheidbelangrijke criteria zijn. Daarnaast doet Aegon geen zaken met bedrijven die zich bezighouden met de productie van controversiële wapens. Ons beleid voor verantwoord beleggen vindt u hier https://www.aegon.nl/overaegon/verantwoord-beleggen

Woordvoerders

photo:Hilde Laffeber
Hilde Laffeber
Directeur Merk en Communicatie
+31 70 344 87 59
/
+31 6 11 33 34 57
Over Aegon

Over Aegon

Aegon wil klanten in staat stellen om zelf bewust keuzes te maken voor een gezonde financiële toekomst. Dat doen we door hen te informeren, alternatieven te tonen, passend advies te geven en de producten en diensten te leveren die voor elke fase in je leven van belang zijn. Of het nu gaat om je pensioen, hypotheek, beleggingen, bankzaken of schadeverzekering.

Klanten waarderen ons. Ruim 225.000 consumenten hebben hun huis met een Aegon-hypotheek gefinancierd. En Aegon verzorgt het pensioen van vier miljoen Nederlanders.

In Nederland werken ongeveer 4300 mensen voor Aegon en haar dochters, in Den Haag, Leeuwarden, Groningen en Amsterdam.

Wij sponsoren verschillende sportieve, culturele en sociale projecten. Aegon Nederland is hoofdsponsor van het VUmc Alzheimercentrum en van de Koninklijke Nederlandsche Roeibond.

Laatste nieuws

Deel deze release