Den Haag,
17
november
2020
|
17:02
Europe/Amsterdam

Aegon vraagt bedrijven: maak kosten klimaatverandering inzichtelijk

Samenvatting

Samen met andere institutionele beleggers vraagt Aegon Asset Management aan 36 grote Europese CO2-uitstoters om klimaatrisico’s expliciet mee te rekenen in hun financiële rapportages. Mochten de aangeschreven bedrijven hier geen gehoor aan geven dan kan dit in het uiterste geval leiden tot het terugtrekken van investeringen in deze bedrijven.

Aegon AM heeft samen met 37 andere beleggers die lid zijn van de ‘Institutional Investors Group on Climate Change’ (IIGCC) aan 36 van Europa's grootste ondernemingen gevraagd welke financiële risico’s zij lopen als de wereld het VN-klimaatakkoord van Parijs uitvoert. Door deze risico’s inzichtelijk te maken, wordt duidelijk hoeveel kosten elk bedrijf moet maken om zijn CO2-uistoot te verminderen zoals afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs. Daarnaast wil Aegon weten hoe groot de financiële schade per bedrijf zou zijn als de aarde wel in het huidige tempo blijft opwarmen.

Als de aangeschreven bedrijven hun klimaatrisico’s niet voldoende inzichtelijk maken dan zal Aegon eerst in overleg treden met bedrijven en haar stemrecht gebruiken op aandeelhoudersvergaderingen. Mocht dit niet tot het gewenste resultaat leiden dan zal Aegon niet meer investeren in deze bedrijven.

Gezond oud

Aegon vindt het van groot belang dat de doelstellingen van Parijs echt worden gehaald. Niet alleen vanuit maatschappelijk oogpunt, maar ook vanuit het oogpunt van onze klanten. Voor hen is het bijvoorbeeld belangrijk dat de beleggingen die wij met hun pensioengeld doen geen klimaatrisico’s lopen en dat zij in een gezonde leefomgeving oud kunnen worden.

De 38 ondertekenaars van de brief vertegenwoordigen samen 9300 miljard dollar aan beheerd vermogen.

De aangeschreven bedrijven zijn: EDF, Endesa, Enel, Engie, EON, Equinor, Iberdrola, OMV, Repsol, Uniper, Air Liquide, Anglo American, Arcelor Mittal, BASF, BHP, Glencore, LafargeHolcim, Linde, Saint-Gobain en ThyssenKrupp, Airbus, AP Moeller Maersk, BMW, Continental, Daimler, Deutsche Lufthansa, Fiat Group, Groupe PSA (Peugeot), Renault Group en Volkswagen, BP, CRH, Eni, Rio Tinto, Shell en Total.

Lees hier het persbericht van de IIGCC.

Over Aegon Nederland

Aegon is een internationale verzekeraar die klanten in staat stelt zelf bewust keuzes te maken voor een gezonde financiële toekomst. Of het nu gaat om pensioen, hypotheek, beleggingen, bankzaken of schadeverzekering.

Klanten waarderen ons. Ruim 225.000 consumenten hebben hun huis met een Aegon-hypotheek gefinancierd. Aegon verzorgt het pensioen van vier miljoen Nederlanders. Op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur scoort Aegon wereldwijd een 4,4 op een schaal van 5.

Aegon is de trotse moedermaatschappij van TKPKnabNedasco en Robidus.