Den Haag,
30
november
2016
|
15:35
Europe/Amsterdam

Doorbeleggen na pensionering wordt mogelijk

Aegon Uitkerend Beleggingspensioen vanaf nu beschikbaar

Samenvatting

Werknemers met een vrijkomend pensioenkapitaal uit een beschikbare premieregeling kunnen daarmee vanaf nu blijven beleggen na hun pensionering. De wetgever staat dat sinds september toe, Aegon is de eerste verzekeraar die klanten de keus biedt tussen een gegarandeerd pensioen of een beleggingspensioen. Het nieuwe Aegon Uitkerend Beleggingspensioen biedt de mogelijkheid op een hogere uitkering, maar komt ook met risico’s.

De lage rente heeft gevolgen voor de hoogte van pensioenuitkeringen. Daarom is vanaf 1 september 2016 de Wet verbeterde premieregeling van kracht. Die maakt het mogelijk voor gepensioneerden om met hun pensioenkapitaal te beleggen. Daarmee maken ze kans op een hogere pensioenuitkering.

Risico en rendement

Aegon is de eerste verzekeraar die deze variabele pensioenuitkering aanbiedt onder de naam Aegon Uitkerend Beleggingspensioen. De hoogte van het pensioen wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld en is afhankelijk van het beleggingsrendement, de rente en de levensverwachting. Het pensioenkapitaal wordt belegd in een mix van drie beleggingsfondsen, waarbij ongeveer twee derde wordt belegd in zakelijke waarden, zoals aandelen en onroerend goed. Zakelijke waarden zijn risicovoller, maar bieden tegelijk meer kans op een hoger rendement.

Aegon kiest bewust voor risicovoller beleggen om klanten een kans op een hoger pensioen te bieden.Bovendien geldt voor de meeste werknemers dat zij AOW en ander gegarandeerd pensioen krijgen. Van het totale inkomen na pensionering is dus maar een relatief klein deel afhankelijk van beleggingen.

Bewuste keuze

Aegon wil dat klanten heel bewust een keuze maken voor een beleggingspensioen. Zij moeten zich realiseren dat beleggen risico’s met zich mee brengt. Wie beleggen met pensioengeld toch te risicovol is, kan nog steeds bij Aegon terecht voor de aankoop van een gegarandeerd pensioen: het Aegon Uitkerend Garantiepensioen.

download
Aegon Uitkerend Beleggingspensioen voor financieel adviseurs

Het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen in vogelvlucht

 • Beleggen in door Aegon samengestelde beleggingsfondsen
 • Jaarlijkse herrekening van het ouderdomspensioen per 1 januari
 • De hoogte van het ouderdomspensioen hangt af van:
  • Het beleggingsrendement
  • De rente
  • De levensverwachting
 • Keuze in partnerpensioen:
  • Partnerpensioen meeverzekeren of uitruilen voor een hoger ouderdomspensioen
  • Keuze voor een partnerpensioen op basis van beleggen of garantie
 • Zowel voor klanten met een vrijkomend pensioenkapitaal bij Aegon en Aegon PPI als van buiten
 • Minimale koopsom: wettelijke afkoopgrens voor Aegon-klanten; €25.000 voor klanten buiten Aegon

Het pensioenkapitaal wordt belegd in een mix van drie fondsen:

Ongeveer 66% van het pensioenkapitaal wordt belegd in zakelijke waarden. We doen dit om onze klanten een goede kans te geven op een hoger pensioen. De mix is door Aegon vastgesteld en hoeft niet door de klant gekozen te worden.

Hoe werkt het partnerpensioen?

Klanten kunnen kiezen uit twee varianten:

 • Een gegarandeerd partnerpensioen met een vaste uitkering. De hoogte van het partnerpensioen is 70% van het ouderdomspensioen dat bij de start wordt uitgekeerd.
 • Een partnerpensioen op basis van beleggen waarbij de uitkering in hoogte varieert. Het partnerpensioen blijft onderdeel van de beleggingen, waardoor er kans is op een hoger partnerpensioen.

Aegon helpt klanten bij hun keuze tussen beide producten

 • Op aegon.nl vinden onze klanten ruime informatie over de beide producten en leggen we de verschillen helder uit
 • Met een online rekentool kunnen klanten een berekening maken van hun pensioenuitkering. De uitkomsten van beide producten ziet men altijd naast elkaar zodat er een goede vergelijking kan worden gemaakt.
 • Een risicobereidheidstoets helpt klanten om te bepalen welk van beide producten het beste bij hen past.

Voor advies kunnen klanten terecht bij hun onafhankelijke adviseur of een adviseur van Aegon.

Over Aegon Nederland

Aegons doelstelling om mensen te helpen het beste uit hun leven te halen is leidraad voor alle activiteiten van Aegon Nederland, of het nu gaat om pensioen, hypotheken, beleggingen, bankzaken of schadeverzekeringen. Als toonaangevende belegger en werkgever wil de onderneming een positieve bijdrage leveren aan belangrijke maatschappelijke vraagstukken, waarbij de nadruk ligt op klimaatverandering en diversiteit & inclusie.

Aegon Nederland  is de trotse moedermaatschappij van TKPKnabNedasco en Robidus.

Laatste nieuws

Deel deze release