Den Haag,
20
juni
2023
|
06:00
Europe/Amsterdam

Onderzoek Aegon over gevolgen woningnood

Groeiende interesse in alternatieve woonvormen door woningkrapte

Samenvatting

Door het groeiende tekort aan betaalbare, passende woningen, winnen alternatieve woonvormen meer terrein. Nieuwe woonvormen zoals tiny houses, kangoeroewoningen, vakantiewoningen, zelfstandige seniorenwoningen en woningdelen komen op. Vooral jongeren (18-25 jaar) zien steeds meer mensen overstappen naar alternatieve manieren van wonen (69%). Dat blijkt uit deel 2 van het onderzoek van Aegon* over de gevolgen van woningkrapte. 


Tiny house, vakantiehuis en zelfstandige seniorenwoning favoriet 

Mensen zien alternatieve woonvormen - die vaak gemeenschappelijkheid, duurzaamheid of kostenbesparing als focus hebben – steeds meer als een goed alternatief voor traditionele woningen en appartementen.  Opvallend is dat iets meer dan de helft van de respondenten het vooral een geschikte oplossing voor anderen vindt, terwijl een derde er daadwerkelijk ook zelf voor open staat. 

Bij sommige groepen, jongeren en senioren, is de interesse in ‘anders wonen’ groter, al hebben zij hierbij wel hun eigen voorkeuren.  Zo worden tiny houses (45%), vakantiewoningen (22%) en containerwoningen (18%) het meest overwogen door jongeren (18-25 jaar). Al blijkt uit het onderzoek dat dit wel afhangt van de huidige woonsituatie; van de jongeren die thuis of in een studentenhuis wonen, overweegt het grootste deel (54%) juist woningdelen. Senioren zijn meer gecharmeerd van zelfstandige woonwormen speciaal voor ouderen (44%), vakantiewoningen (34%) en tiny houses (18%). 

Van oplossing woningnood tot zorg aan huis 

De redenen om te kiezen voor een alternatieve woonvorm zijn divers. Jongeren zien vooral voordelen in het oplossen van hun woningnood (56%) en om te kunnen besparen op de vaste lasten (46%) en het dagelijks onderhoud (39%) als zij kiezen voor het delen van een woning met meerdere mensen. Het gebrek aan privacy is voor meer van de helft (52%) een reden om dit niet te doen. 

Senioren zien voordelen in de mogelijkheden die een sociale woonvorm geeft. Zoals in het geval van een kangoeroewoning, waar seniore ouders met het gezin van hun volwassen kind(eren) kunnen wonen. Redenen voor senioren om hiervoor te kiezen is zorg aan huis (53%), een gevoel van veiligheid (44%) en sociale interactie (37%). Wel is het gebrek aan privacy (39%) een belangrijke reden voor senioren om niet met het gezin van hun kind(eren) samen te wonen. Dat gevoel is groter bij jongeren, 45% knapt af door het verlies van privacy. Wel zien zij voordelen in de hulp die inwonende ouders kunnen bieden bij de opvang van de (klein)kinderen (38%). 

Nieuwe woonvormen, nieuwe verzekeringsuitdaging 

In april dit jaar lanceerde Aegon een nieuwe opstal- en inboedelverzekering. Ook andere niet-traditionele woonvormen vallen nu onder de dekking. Dat betekent dat bij nieuwe vormen van samenwonen achter een gezamenlijke voordeur of op het perceel – zoals bij kangoeroewoningen, erfdelen en woningdelen – alle inwoners meeverzekerd zijn.  Van de ondervraagden was gemiddeld 74% enthousiast over dit product. Jongeren die thuis of op kamers wonen zijn dit zelfs nog wat meer (86%).  

Maarten de Rooij, directeur Schade Particulier bij Aegon

‘Nieuwe woonvormen brengen nieuwe risico’s met zich mee. Stel, een gescheiden vriend komt tijdelijk in een tot appartement verbouwde garage in de tuin wonen, onder wiens verzekering valt dan zijn handgemaakte racefiets van tienduizend euro? En als daarna je ouders hun intrek nemen en een klein kapitaal aan medische hulpmiddelen meenemen? Veel mensen zijn zich niet bewust van de financiële risico’s die ze lopen als er dán wat gebeurt. En dit kan nogal in de papieren gaan lopen. Voor ons was dat de aanleiding om hierop in te spelen met een flexibel woonproduct waarin nieuwe vormen van samenwonen onder de dekking vallen.’ 
 

Maarten de Rooij, directeur Schade Particulier bij Aegon

Een infographic van  de highligts en het uitgebreide rapport, kun je via de links in pdf-format downloaden.

* Dit is het tweede deel van het Aegon-onderzoek naar de gevolgen en oplossingen van de woningkrapte. Vorige week publiceerde we het eerste deel over de impact en gevolgen van woningkrapte.

* Het onderzoek is in het voorjaar van 2023 uitgevoerd onder ruim 1.000 respondenten. Ruim 500 respondenten vormen een representatieve steekproef voor Nederland. Daarnaast zijn 250 jongeren (18-25 jaar) en senioren (> 65 jaar) ondervraagd. 

Over Aegon Nederland

Aegons doelstelling om mensen te helpen het beste uit hun leven te halen is leidraad voor alle activiteiten van Aegon Nederland, of het nu gaat om pensioen, hypotheken, beleggingen, bankzaken of schadeverzekeringen. Als toonaangevende belegger en werkgever wil de onderneming een positieve bijdrage leveren aan belangrijke maatschappelijke vraagstukken, waarbij de nadruk ligt op klimaatverandering en diversiteit & inclusie.

Aegon Nederland  is de trotse moedermaatschappij van TKPKnabNedasco en Robidus.