Den Haag,
15
januari
2019
|
07:00
Europe/Amsterdam

Jongeren hebben steeds meer ‘geldregelhekel’

Samenvatting

Jongeren houden niet van het regelen van geldzaken. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Aegon. Die ‘geldregelhekel’ is het sterkst toegenomen onder 25- tot en met 34-jarigen. Geldregelhekel is één van de vijf factoren die financieel bewustzijn bepalen. Het financieel bewustzijn is in deze leeftijdscategorie óók het sterkste afgenomen. 65-plussers hebben de minste hekel aan het regelen van hun geldzaken en het hoogste financieel bewustzijn.

Downloads

Jongeren lijken niet geconfronteerd te willen worden met hun geldzaken en steken hun kop in het zand. Als redenen worden vaak genoemd “dan zie je meteen wat er over is van je inkomsten en daar krijg ik stress van”, “het is zelden goed nieuws”, “je wordt met de neus op de feiten gedrukt”. Dit is een opvallende ontwikkeling omdat juist de groep 25- tot 34-jarigen met grote life-events bezig is -zoals trouwen, een gezin en een hypotheek - en de opbouw van pensioen aandacht zou moeten hebben. Daarnaast worden als redenen genoemd “ik heb er geen tijd voor”, “ik kan wel leukere dingen doen in die tijd” en “ik vind het een rotklus”.

Minder gelukkig bij grotere geldregelhekel
Uit het Aegon-onderzoek blijkt bovendien dat Nederlanders die een grote geldregelhekel hebben, minder financieel bewust zijn en daardoor minder gelukkig zijn. Financieel bewustzijn blijkt een betere voorspeller voor gevoel van gelukkig zijn dan andere eigenschappen, zoals opleiding of inkomen of waar je woont, aldus Motivaction. Nederlanders met een hoog financieel bewustzijn voelen zich gelukkiger in de liefde én voelen zich gezonder en fitter. Daarnaast hebben zij meer sociale contacten. Uit het onderzoek blijkt verder dat klanten van Aegon een hoger financieel bewustzijn hebben dan gemiddeld.

Arjan Vliegenthart, directeur Nibud: “Uit onderzoek van het Nibud kwam onlangs dat het 35-minners meer dan anderen ontbreekt aan administratieve vaardigheden. Wij zien dat het hen vooral ontbreekt aan een eenduidig systeem waarmee zij overzicht kunnen houden. Het Nibud zou daarom graag zien dat daar meer aandacht voor komt.”

Elisabeth Bruggen, professor financial services, Universiteit Maastricht: “De resultaten van dit onderzoek laten zien dat financieel bewustzijn en vaardigheden meer bevorderd dienen te worden, vooral onder jongeren. We hebben als maatschappij nog een lange weg voor ons.”

Ingrid de Graaf, directeur Aegon Particulier: “Wij zien dat er een duidelijke relatie bestaat tussen financieel bewustzijn en of je je gelukkig voelt. Het feit dat jongeren een steeds grotere geldregelhekel hebben vind ik opvallend, omdat er veel hulpmiddelen beschikbaar zijn, zoals apps. Daarom blijven wij ook doorgaan met onze campagne Goed met Geld om mensen financieel bewuster te maken.”

FinQ monitor
Sinds 2015 initieert Aegon het kwantitatieve onderzoek naar het financieel bewustzijn en de financiële vaardigheden van Nederlanders. Motivaction voerde het onderzoek uit. Een expertgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de Universiteit van Tilburg, Universiteit van Maastricht, Stichting Weet Wat je Besteedt en Aegon begeleidt het onderzoek vanuit de wetenschap en vanuit financiële voorlichting. Het onderzoek vond dit jaar voor de vierde keer plaats in december 2018 en betreft een landelijke representatieve steekproef van 1.034 respondenten. In januari 2019 vond een verdiepende steekproef plaats naar de redenen van geldregelhekel.

FinQ-score als indicator van financieel bewustzijn
Het meetinstrument voor de monitor van het financieel bewustzijn en de financiële vaardigheden is ontwikkeld door verkennende analyses van opvattingen en overtuigingen op het gebied van financiën. Deze maat, de FinQ-score, is opgebouwd uit psychologische en gedragsfactoren (zie onderstaand overzicht). De factoren zijn gebaseerd op 29 stellingen over financiën.

Goed-met-geld-Test
Nederlanders worden steeds meer zélf verantwoordelijk voor hun eigen financiële toekomst. Maar het regelen van geldzaken is niet ieders hobby. Veel mensen vinden het ingewikkeld of saai, en stellen het liever uit. Daarom helpt Aegon met handige tips, slimme weetjes én een test. In 5 minuten kan iemand ontdekken welk geldtype je bent en wat jouw eventuele valkuilen zijn. En krijg je concrete informatie die past bij jouw situatie. Zo maken we iedereen ‘goed met geld’. Inmiddels hebben ruim 100.000 mensen de goed met geld-test gedaan.

Woordvoerders

Over Aegon Nederland

Aegons doelstelling om mensen te helpen het beste uit hun leven te halen is leidraad voor alle activiteiten van Aegon Nederland, of het nu gaat om pensioen, hypotheken, beleggingen, bankzaken of schadeverzekeringen. Als toonaangevende belegger en werkgever wil de onderneming een positieve bijdrage leveren aan belangrijke maatschappelijke vraagstukken, waarbij de nadruk ligt op klimaatverandering en diversiteit & inclusie.

Aegon Nederland  is de trotse moedermaatschappij van TKPKnabNedasco en Robidus.

Laatste nieuws

Deel deze release