Ik ben er trots op dat we zelfs werknemers van heel kleine werkgevers aan een pensioenregeling hebben kunnen helpen.
‘Premiepensioen-instelling is een blijvertje’
Marktleider Aegon meldt honderdduizend deelnemers
Ruim vijf jaar na de introductie van de premiepensioeninstelling (ppi), blijkt deze vorm van pensioenopbouw een definitieve plek te hebben veroverd. Honderdduizenden werknemers beleggen hun premies via hun werkgever in een ppi. En er is goed nieuws: vanwege de lage rente heeft de wetgever deze week besloten dat werknemers mogen dóórbeleggen na hun pensionering. De twee ppi’s van Aegon en TKP schoten onlangs door de grens van honderdduizend deelnemers en nog dit jaar zal er sprake zijn van meer dan één miljard euro belegd vermogen.
De ppi is een welkome aanvulling gebleken op de mogelijkheden om pensioen op te bouwen. Van het individueel opgebouwde kapitaal kopen werknemers uiteindelijk een pensioen aan voor hun oude dag. De regelingen zijn tamelijk eenvoudig en de kosten zijn helemaal transparant en relatief laag. Aegon had bij de start in 2011 ook oog voor de risico’s voor werknemers. Een eenvoudige regeling mag geen verschraling betekenen. De ppi mag werknemers niet verzekeren voor arbeidsongeschiktheid of nabestaandenpensioen, dat moet de werkgever of werknemer apart regelen. In alle pensioenregelingen met ppi heeft Aegon beide dekkingen opgenomen. Ook kunnen deelnemers kiezen voor een garantiekapitaal.
Kleine werkgevers
Al met al toont Aegon zich tevreden over hoe de ppi is uitgepakt. Maarten Edixhoven, directeur Pensioen, noemt de ppi een blijvertje: “De ppi heeft zich ontwikkeld tot een verantwoorde manier van pensioen opbouwen. De aanvankelijke scepsis dat de ppi alleen maar in het voordeel van werkgevers zou zijn, is weg. Ik ben er trots op dat we met het Aegon Pensioenabonnement zelfs de werknemers van heel kleine werkgevers aan een pensioenregeling hebben kunnen helpen. Vooral omdat die regeling per maand opzegbaar is, is de drempel extra laag voor een mkb-onderneming.”
De andere ppi van Aegon is Cappital. Die bedient de grote werkgevers en onderscheidt zich onder andere door de keuzemogelijkheden op het gebied van beleggingen en risicodekkingen. De twee ppi’s onder Aegon-vlag bedienen gezamenlijk inmiddels meer dan honderdduizend werknemers en zullen nog dit jaar meer dan één miljard euro pensioenkapitaal beheren. Beide ppi's draaien op het moderne platform van Aegon-dochter TKP, dat werknemers onder meer in staat stelt een persoonlijke financiële planning te maken.
Doorbeleggen
Deze week heeft de Eerste Kamer ingestemd met de nieuwe wet die doorbeleggen na pensionering mogelijk maakt. Werknemers waren tot nu toe gedwongen in één keer hun pensioenkapitaal om te zetten in een levenslange uitkering. Vanwege de lage rente leverde dat kapitaal minder uitkering op. De nieuwe wet biedt de werknemer de mogelijkheid de uitkering in diverse stappen aan te kopen, in de hoop dat ondertussen de rente weer stijgt.
In cijfers:
Aegon PPI
- 54000 deelnemers via 3100 werkgevers
- 132 miljoen euro premie per jaar
- 365 miljoen euro belegd pensioenkapitaal
Cappital
- 58500 deelnemers via 50 werkgevers
- 120 miljoen euro premie per jaar
- 574 miljoen euro belegd pensioenkapitaal
Aegons doelstelling om mensen te helpen het beste uit hun leven te halen is leidraad voor alle activiteiten van Aegon Nederland, of het nu gaat om pensioen, hypotheken, beleggingen, bankzaken of schadeverzekeringen. Als toonaangevende belegger en werkgever wil de onderneming een positieve bijdrage leveren aan belangrijke maatschappelijke vraagstukken, waarbij de nadruk ligt op klimaatverandering en diversiteit & inclusie.
Aegon Nederland is de trotse moedermaatschappij van TKP, Knab, Nedasco en Robidus.