Den Haag,
07
juni
2014
|
08:00
Europe/Amsterdam

Reactie Aegon op FNV-rapport Qatar

FNV: 'Financiële instellingen nemen arbeidersrechten serieus'

Samenvatting

Vandaag besteedt De Telegraaf aandacht aan het FNV-rapport over de financiële betrokkenheid van Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars bij bedrijven die in Qatar de infrastructuur voor het WK Voetbal aanleggen. Ook Aegon wordt daarin genoemd. 

De FNV stelt in het rapport dat er bij de bouw van onder meer stadions bij twee bedrijven sprake zou zijn van mogelijke schending van werknemersrechten. Ook zijn er meerdere bedrijven die risico lopen om daarbij betrokken te raken door hun aanwezigheid in Qatar, aldus de FNV. De vakbond heeft Nederlandse financiële instellingen die investeren in deze bedrijven gevraagd om te reageren op het rapport. De FNV komt op basis van deze reacties tot de conclusie dat Nederlandse financiële instellingen, waaronder Aegon, arbeidsrechtenschendingen serieus nemen.  Ook schrijft de FNV dat al deze instellingen beleid hebben om bedrijven die betrokken zijn bij schending van werknemersrechten aan te spreken op hun gedrag. 

Permanent onderzoek

Alle bedrijven waarin wij als Aegon beleggen, moeten voldoen aan de UN Global Compact waarin onder meer ook standaarden zijn opgenomen voor werknemersrechten. Wij maken gebruik van de informatie van twee onafhankelijke bureaus (MSCI en Sustainalytics) die permanent onderzoek doen naar de vraag of bedrijven voldoen aan de internationale standaarden voor verantwoord ondernemen. Wij checken aan de hand van hun informatie of onze beleggingen verantwoord zijn.

Het Qatar-rapport hebben wij met aandacht gelezen en de bevindingen van de FNV voorgelegd aan deze bureaus. Zij zien bij geen van de genoemde bedrijven waarin wij posities hebben aanleiding om te stellen dat ze zich (structureel) niet houden aan het UN Global Compact. Sterker nog, volgens hen voldoen alle bedrijven - op twee na - volledig aan de rechten en plichten die daaruit voortvloeien. De twee bedrijven waar deze bureaus vraagtekens bij zetten zijn het Franse bouwbedrijf Vinci en een onderaannemer van Hyundai. Daar zijn zorgen over na incidenten met buitenlandse werknemers in Qatar.

Scherpe aandacht

Sustainalytics heeft - mede naar aanleiding van het FNV rapport en een eerder rapport van Amnesty - aangegeven hier nader onderzoek naar te doen. Op dit moment zijn zij van mening dat er onvoldoende grond is om te zeggen dat deze bedrijven niet voldoen aan het UN Global Compact. Mocht hun nadere rapportage - of andere signalen - daartoe aanleiding geven dan zijn wij bereid engagement aan te gaan met deze bedrijven. Deze kwestie houdt onze scherpe aandacht. We staan open voor signalen van de FNV, onze klanten en anderen over de situatie in Qatar en elders.

Meer informatie over ons beleid over verantwoord beleggen vindt u hier: http://www.aegon.nl/overaegon/maatschappij/verantwoord-beleggen/

Het rapport verantwoord beleggen waarin wij verantwoording afleggen over het afgelopen jaar vindt u hier: http://www.aegon.com/Documents/aegon-com/Sitewide/Reports-and-Other-Publications/RI-reports/Aegon-responsible-investment-report-2013b.pdf

Over Aegon Nederland

Aegons doelstelling om mensen te helpen het beste uit hun leven te halen is leidraad voor alle activiteiten van Aegon Nederland, of het nu gaat om pensioen, hypotheken, beleggingen, bankzaken of schadeverzekeringen. Als toonaangevende belegger en werkgever wil de onderneming een positieve bijdrage leveren aan belangrijke maatschappelijke vraagstukken, waarbij de nadruk ligt op klimaatverandering en diversiteit & inclusie.

Aegon Nederland  is de trotse moedermaatschappij van TKPKnabNedasco en Robidus.

Laatste nieuws

Woordvoerders

Deel deze release