Den Haag,
27
november
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Reactie Aegon rapport clustermunitie

Aegon Nederland
Bezoekadres:
Aegonplein 50
 Den Haag
Postadres:
Postbus 202
2591 TV Den Haag
Tеl: +31 70 344 32 10
Email: 

Samenvatting

Vandaag publiceerde de organisatie PAX een rapport over wereldwijde investeringen in clustermunitie. Aegon Nederland sluit alle investeringen in clustermunitie uit. Toch schaart PAX Aegon onder de “runners up”: financiële instituties die serieus werk hebben gemaakt van het vaststellen en uitvoeren van beleid om clustermunitie uit te sluiten, maar die nog enkele verbeterpunten hebben. Dit is wat wij ervan vinden.

Aegon Nederland sluit al jaren alle beleggingen en investeringen uit in bedrijven die te maken hebben met clustermunitie. In Nederland geldt het uitsluitingenbeleid zelfs voor alle beleggingen, ook voor de beleggingen die we doen met het geld van anderen, en ook voor de zogenaamde passieve indexbeleggingen. Daarmee gaan we verder dan de wet- en regelgeving in Nederland.

Dat Amerikaanse dochterbedrijven van Aegon toch USD 3,18 (€2,44) miljoen hebben geïnvesteerd in obligaties van het Amerikaanse lucht- en ruimtevaarbedrijf Alliant Techsystems Inc. heeft te maken met de volgende twee situaties:

Het eerste deel van het bedrag is geïnvesteerd met geld van klanten. In tegenstelling tot in Nederland, is het in de Verenigde Staten niet gebruikelijk om eigen beleid toe te passen op de beleggingen met het geld van anderen tenzij de klant daarvoor specifieke instructies en toestemming geeft.

Het tweede deel van de obligatiebelegging heeft betrekking op een portefeuille die beheerd wordt door een externe beheerder en niet door Aegon zelf. Het economische risico van deze portefeuille wordt niet door Aegon gedragen. Aegon heeft ook geen zeggenschap over het beheer van deze portefeuille. De portefeuille is echter wel verbonden aan verzekeringen die we in het verleden verkocht hebben, vandaar dat deze belegging in Alliant Techsystems Inc. (juridisch) aan de naam Aegon verbonden is.

Deze twee gevallen laten zien dat we te maken hebben met een complexe internationale omgeving waarin we opereren. Waar mogelijk wordt ons beleid geïmplementeerd, maar er zijn situaties waarbij dat door de weerbarstige internationale situatie helaas niet altijd mogelijk is. Stap voor stap pakken wij deze aan.

Aegon is een van de weinige Nederlandse financiële instellingen met grote activiteiten buiten Nederland. De totale omvang van de beleggingen van Aegon is ruim 500 miljard euro.

Deel deze release

Over Aegon Nederland

Aegons doelstelling om mensen te helpen het beste uit hun leven te halen is leidraad voor alle activiteiten van Aegon Nederland, of het nu gaat om pensioen, hypotheken, beleggingen, bankzaken of schadeverzekeringen. Als toonaangevende belegger en werkgever wil de onderneming een positieve bijdrage leveren aan belangrijke maatschappelijke vraagstukken, waarbij de nadruk ligt op klimaatverandering en diversiteit & inclusie.

Aegon Nederland  is de trotse moedermaatschappij van TKPKnabNedasco en Robidus.

Laatste nieuws