Den Haag,
14
augustus
2015
|
09:30
Europe/Amsterdam

Stofzuigen en strijken populairder dan pensioenoverzicht

Aegon Nederland
Bezoekadres:
Aegonplein 50
 Den Haag
Postadres:
Postbus 202
2591 TV Den Haag
Tеl: +31 70 344 32 10
Email: 

Nederlander stelt ‘lastige’ geldzaken liever uit

Samenvatting

Het banksaldo op je app. Belastingbrieven in je brievenbus. Ze krijgen alle aandacht van de consument. Want zolang het om dringende en actuele financiële zaken gaat, zijn zelfs jongeren geïnteresseerd in geldzaken. Maar zodra het om geldzaken voor de lange termijn gaat, om financiële planning dus, zakt de belangstelling dramatisch. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Aegon. Wij Nederlanders vinden planning vaak maar saai, tijdrovend en moeilijk.

strijken.png

De bekende blauwe envelop mag zich in een grote belangstelling verheugen. 93% van de Nederlanders leest de post van de Belastingdienst meestal binnen een week. Pensioenbrieven daarentegen worden door de helft van de jongeren bijvoorbeeld niet of nauwelijks gelezen. En lol hebben ze er al helemaal niet in: driekwart van de jongeren stort zich liever op huishoudelijk werk dan op financiële planning.

Verschil in aandacht

Aegon liet GfK onder duizend Nederlanders peilen of er verschil is in aandacht voor geldzaken voor de korte termijn en geldzaken voor later. En dat is er wel degelijk. 90% van de ondervraagden kent het actuele saldo op de betaal- en spaarrekening, en dat is ongeacht hun leeftijd, geslacht of opleiding. Tegelijk weet maar 43% wat de financiële gevolgen van overlijden of arbeidsongeschiktheid zijn. En nog minder mensen (36%) weten wat ze bij hun pensionering krijgen. Bij geldzaken voor later geldt: hoe ouder, hoe beter Nederlanders op de hoogte zijn. Ook zijn mannen doorgaans beter geïnformeerd dan vrouwen.

Hypotheken, pensioenen en verzekeringen krijgen niet de aandacht die ze verdienen. De Nederlander lijdt aan uitstelgedrag. En dat terwijl 83% financiële zaken wel degelijk belangrijk vindt. Bovendien kan een beetje aandacht ervoor soms al op de korte termijn voordeel opleveren. Denk aan het oversluiten van de hypotheek of het checken op passende verzekeringen. En van pensioen is bekend dat vroegtijdige aanvulling veel goedkoper is dan reparatie op het laatste moment. Maar helaas: terwijl 46% in het afgelopen jaar nog heeft gecheckt of verzekeringen nog bij de situatie pasten, keek maar 20% of het zou lonen om de hypotheek over te sluiten en heeft maar 6% pensioenadvies ingewonnen. De beperkte interesse uit zich ook in de tijd die men besteedt aan financiën: hoewel vrijwel iedereen (95%) elke maand op z'n minst een uurtje vrijmaakt voor financiële administratie, blijkt dat bijna de helft (43%) geen enkele tijd vrijmaakt voor financiële planning.

Slim verdelen

Om mensen op weg te helpen met hun financiële planning legt Aegon op www.aegon.nl/geldzaken uit welke drie potjes in een financieel mensenleven een rol spelen: geld voor morgen, geld voor later en bescherming tegen inkomensverlies. 

 

Downloads

Woordvoerders

Over Aegon Nederland

Aegons doelstelling om mensen te helpen het beste uit hun leven te halen is leidraad voor alle activiteiten van Aegon Nederland, of het nu gaat om pensioen, hypotheken, beleggingen, bankzaken of schadeverzekeringen. Als toonaangevende belegger en werkgever wil de onderneming een positieve bijdrage leveren aan belangrijke maatschappelijke vraagstukken, waarbij de nadruk ligt op klimaatverandering en diversiteit & inclusie.

Aegon Nederland  is de trotse moedermaatschappij van TKPKnabNedasco en Robidus.

Laatste nieuws

Deel deze release