Alexander Leuftink, voorzitter van de vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS): “De vFAS gelooft dat duurzaam en zorgvuldig scheiden in goed overleg vrijwel in de meeste gevallen leidt tot de beste lange termijn oplossing voor alle betrokkenen. Daarbij is essentieel dat (ex-)partners de financiële consequenties van de door hen te maken afspraken, nog voordat deze worden vastgelegd in een convenant, kunnen overzien.”
Alexander Leuftink, voorzitter van de vFAS
Suzan Steeman, Women Inc., expert arbeidsmarkt en financiën: “Juist tijdens een scheiding zijn vrouwen kwetsbaar en gaan zij er financieel gemiddeld 25% op achteruit. Dat kan je voorkomen door goede afspraken te maken waarbij je ook rekening houdt met de lange termijn.”
Suzan Steeman, Women Inc.
Den Haag,
04
april
2019
|
07:56
Europe/Amsterdam

Ruim 40% van gescheiden mensen heeft achteraf spijt van gemaakte financiële afspraken

Samenvatting

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat meer dan de helft van de mensen die de afgelopen 3 jaar zijn gescheiden, spijt heeft van hierbij gemaakte afspraken. 42% geeft aan dat ze hun financiën achteraf anders hadden willen regelen. In Nederland eindigt nog steeds ruim 1 op de 3 huwelijken in scheiding. ‘Angst voor financiële gevolgen’ is de grootste zorg van zowel mannen als vrouwen bij een leven na scheiding. Toch schakelt 39% van de mensen geen enkele hulp in bij het overzien en regelen van hun financiën bij scheiding. Dit komt omdat zij niet weten waar ze moeten beginnen, of wie ze kunnen inschakelen.

Vandaag wordt een nieuw initiatief gelanceerd: de Financiële Vooruitblik bij Scheiden. Het doel hiervan is om mensen die gaan scheiden beter inzicht te geven in hun financiën na scheiding. Het initiatief is ontwikkeld door Aegon, met advies van organisaties zoals vFAS, het MfN-register, RFEA en ook WomenInc en het Nibud. Het onderzoek naar zorgen rond scheiding werd in opdracht van Aegon en de vFAS (vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators) uitgevoerd.

In 2018 lanceerde Aegon het Actieplan Financiële Zelfredzaamheid, dat in ontvangst werd genomen door Minister Van Engelshoven (OCW), met als doel Nederlanders te helpen meer inzicht en overzicht te krijgen in hun financiën. Het lanceren van de Financiële Vooruitblik bij Scheiden is één van de concrete acties van dit actieplan. Voor dit initiatief is ook een pilotgroep gestart met onafhankelijke adviseurs aangesloten bij RFEA (Register Financieel Echtscheidingsadviseurs), zodat iedereen zelf kan bepalen van welke partij toekomstige ex-partners advies willen krijgen.

Alexander Leuftink, voorzitter van de vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS): “De vFAS gelooft dat duurzaam en zorgvuldig scheiden in goed overleg vrijwel in de meeste gevallen leidt tot de beste lange termijn oplossing voor alle betrokkenen. Daarbij is essentieel dat (ex-)partners de financiële consequenties van de door hen te maken afspraken, nog voordat deze worden vastgelegd in een convenant, kunnen overzien.”

Suzan Steeman, Women Inc., expert arbeidsmarkt en financiën: “Juist tijdens een scheiding zijn vrouwen kwetsbaar en gaan zij er financieel gemiddeld 25% op achteruit. Dat kan je voorkomen door goede afspraken te maken waarbij je ook rekening houdt met de lange termijn.”

Aegon zet zich ook bewust in voor mensen met een smalle beurs, door voor hen de weg naar de financieel inzicht nog toegankelijker te maken. Stellen met een laag gezamenlijk inkomen kunnen in aanmerking komen om de Financiële Vooruitblik bij Scheiden kosteloos af te nemen.

Maarten Edixhoven, bestuursvoorzitter van Aegon Nederland is zelf ook ooit gescheiden en weet hoe belangrijk de financiële afspraken zijn: “Naast alle emotie van een verbroken relatie komen daar ook heel veel geldzaken bij kijken. Juist de emoties maken het nodig dat je heel bewust en goed samen naar de financiële gevolgen kijkt. Regel het zo dat je ook recht doet aan de mooie jaren die je samen hebt gehad.”

Anneke Janssen, voorzitter van de Vereniging RFEA: “Als RFEA vinden we het belangrijk dat beide partners begrijpen wat de financiële gevolgen zijn van hun scheidingsafspraken, voor nu én later. Onze ervaring is dat als mensen nu samen ook de financiële kant van de scheiding goed regelen, ze straks weer sneller hun eigen (financiële) leven kunnen oppakken, zonder verrassingen achteraf.”

Tot stand gekomen met advies van echtscheidingsprofessionals en financiële adviseurs

Aegon heeft voor de totstandkoming van het scheidingsplatform advies gekregen van de volgende professionals op het gebied van echtscheiding en of geldzaken.

  • De vFAS is de vereniging van advocaten en scheidingsmediators die gespecialiseerd zijn in het familie, erfrecht en mediation. De vFAS staat al ruim twintig jaar voor kwalitatief hoogwaardige rechtsbijstand met oog voor de emotionele aspecten rondom scheiden. De leden bieden maatwerk door inzet van specialistische juridische kennis gecombineerd met mediation-vaardigheden.
  • Het MfN-register is hét kwaliteitsregister van mediators in Nederland. Het MfN-register is erkend door de Raad voor de Rechtspraak en de Raad voor Rechtsbijstand. MfN staat voor Mediatorsfederatie Nederland.
  • Register Financieel Echtscheidingsadviseurs (RFEA). Hét kwaliteitsregister voor financieel echtscheidingsadvies. Alle bij de beroepsvereniging aangesloten adviseurs zijn financieel, fiscaal en juridisch deskundig. Hun certificering is te vinden in het openbare register van RFEA.
  • WOMEN Inc. agendeert, verbindt en versterkt vrouwen op de thema's geld, gezondheid & beeldvorming.
  • Het Nibud is hét kenniscentrum voor de huishoudportemonnee, waar consumenten terecht kunnen met al hun vragen over zakgeld, schulden, pensioen en meer.

Link naar de Financiële vooruitblik bij scheiden

https://www.aegon.nl/particulier/financieel-advies/financiele-vooruitblik-bij-scheiden

Aegon Nederland
Bezoekadres:
Aegonplein 50
 Den Haag
Postadres:
Postbus 202
2591 TV Den Haag
Tеl: +31 70 344 32 10
Email: 

Deel deze release

Laatste nieuws