Den Haag,
16
november
2010
|
11:40
Europe/Amsterdam

Vooruitzichten voor pensioenfondsen blijven zorgelijk

Samenvatting

 De komende vier jaar is in geen enkele beleggingscategorie een hoog rendement te verwachten. Zelfs wie wat meer risico aandurft en belegt in aandelen of bedrijfsobligaties hoeft niet op meer dan 5 à 6 procent rendement te rekenen. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van AEGON naar de verwachte economische groei en de beleggingsvooruitzichten.

Het onderzoek is uitgevoerd door beleggingsstrateeg Olaf van den Heuvel van AEGON Asset Management: “Deze vooruitzichten zijn niet erg positief voor de pensioenfondsen die wachten op betere rendementen. Over de lange termijn hebben aandelen een rendement van 8 procent per jaar. Na de recessie van de afgelopen periode lijkt een rendement van 5 of 6 procent voor pensioenfondsen dus te laag om goed te herstellen. We zien wel een lichtpuntje: we denken namelijk dat de kapitaalmarktrente gaat stijgen.” Bij een stijgende rente hoeven de pensioenfondsen minder te reserveren voor toekomstige uitkeringen. Daarmee verbetert hun dekkingsgraad.

India nu al duur

Omdat de wereldeconomie de komende jaren niet veel groeit, zullen de resultaten van het bedrijfsleven daar niet of nauwelijks bovenuit komen. “Daarnaast zijn veel aandelen in sectoren en regio’s waar wel een goede groei wordt verwacht – zoals in de opkomende markten India en Brazilië – nu al hoog geprijsd. De positieve vooruitzichten zijn dan al opgenomen in de prijzen van die aandelen en obligaties.” Het meest positief is Van den Heuvel nog over Oost-Europese aandelen: “Daar zijn aandelen nog relatief betaalbaar en verwachten we een goede groei.”

Tweede recessie

Al deze verwachtingen vormen het basisscenario van AEGON Asset Management. De kans dat dit basisscenario zich ontvouwt, schatten Van den Heuvel en zijn team op 60 procent. Daarnaast zijn er nog twee scenario’s uitgerekend. Het slechtste scenario is dat van de tweede recessie (de veelbesproken ‘double dip’). De kans daarop blijft reëel: dit scenario heeft in de komende vier jaar een kans van 25 procent. Een uitgesproken positief scenario, met wereldwijde, snelle economische groei heeft een kans van 15 procent.

Jaarlijkse update

AEGON Asset Management, het wereldwijde beleggingsbedrijf van AEGON, berekent al meer dan tien jaar langetermijnscenario’s. Ieder jaar wordt een update gepubliceerd voor de komende vier jaren én rekenschap afgelegd over verwachtingen uit het verleden. De genoemde rendementen zijn gemiddelden over die periode; het is dus niet uitgesloten dat bijvoorbeeld aandelen in 2011 nog bovengemiddeld scoren en pas een jaar later onder het gemiddelde terechtkomen.

 

Laatste nieuws

Woordvoerders

Aegon Nederland
Bezoekadres:
Aegonplein 50
 Den Haag
Postadres:
Postbus 202
2591 TV Den Haag
Tеl: +31 70 344 32 10
Email: 

Deel deze release