Den Haag,
31
januari
2017
|
06:00
Europe/Amsterdam

Zzp’ers: pensioenplannen genoeg, maar ervoor sparen…?

Wereldwijd pensioenonderzoek Aegon onder zelfstandige ondernemers

Samenvatting

Zzp’ers hebben een flexibele kijk op hun pensioen. Ze zijn van plan langer te werken dan de traditionele pensioenleeftijd, langzaamaan minder te gaan werken en pas op latere leeftijd volledig met pensioen te gaan. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van Aegon. Het probleem is dat de ondernemers zich niet goed voorbereiden op hun pensioen.

Downloads

Zzp’ers staan voor flinke uitdagingen als het gaat om hun pensioen. Ze hebben een onregelmatig inkomen en geen toegang tot een pensioenregeling via een werkgever. Voor zzp’ers vergt het voorbereiden op het pensioen een lange-termijn ‘doe-het-zelf’ aanpak, die velen niet blijken te hebben. Voor de vijfde keer onderzocht Aegon wereldwijd de voorbereiding op het pensioen, met dit keer speciale aandacht voor zelfstandigen.

Frank Alfrink, directeur ZZP Nederland: ‘Het onderzoek laat heel mooi zien hoe gedreven zelfstandigen zijn en dat zij met veel plezier hun vak beoefenen. Het regelen van een goed pensioen kan er soms bij inschieten, maar is wel belangrijk. We hopen dat onderzoek zelfstandigen daarvan bewuster maakt’.

De belangrijkste bevindingen:

  • Wereldwijd voorziet 69 procent van de zzp’ers een soepele overgang naar hun pensioen. Veel van hen noemen hiervoor positieve redenen, zoals actief blijven, of blijven genieten van wat ze doen (Nederland: 78 procent);
  • 40 Procent verwacht later dan 65 jaar of zelfs nooit met pensioen te gaan, voor de Nederlandse zzp’ers is dit percentage hoger, namelijk 73 procent;
  • Terwijl 60 procent zegt een pensioenplan te hebben, geeft slechts 13 procent aan dat dit ook op schrift is vastgelegd (in Nederland zijn deze percentages 55 en 8 procent);
  • Slechts 38 procent heeft een back-up plan voor het geval ze eerder moeten stoppen met werken. In Nederland is dit percentage lager, namelijk 28 procent;
  • Slechts 34 procent (zowel wereldwijd als in Nederland) zegt er altijd voor te zorgen dat ze sparen voor het pensioen;
  • Slechts 26 procent van de zzp’ers heeft veel tot zeer veel vertrouwen in het verkrijgen van een pensioen dat ze in staat stelt een comfortabele levensstijl aan te houden. In Nederland ligt dat op 35 procent.

Gebruik deze link om de percentages van alle 15 landen te kunnen zien.

“Zzp’ers hebben een interessante kijk op een flexibel pensioen, waarin inkomsten en werkplezier voor een langere tijd gegarandeerd blijven. Hiermee kunnen ze een inspiratie zijn voor anderen. Maar het vergt ook een adequate planning en voorbereiding, hierin schieten ze dikwijls tekort", zegt Mike Mansfield, manager van het Aegon Center for Longevity and Retirement.

Het nieuwe rapport ‘Retirement Preparations in a New Age of Self-Employment’ van het Aegon Center for Longevity and Retirement en het Transamerica Center for Retirement Studies put uit onderzoeksgegevens onder 1600 zzp’ers in vijftien landen verspreid over Europa, Amerika, Azië en Australië.

Het onderzoeksrapport biedt een gedetailleerd portret van zzp’ers wereldwijd en zzp’ers per land, vergelijkingen tussen landen en vergelijkingen met werknemers die vast in dienst zijn. De volgende landen zijn meegenomen in het onderzoek: Australië, Brazilië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Japan, Nederland, Polen, Spanje, Turkije, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Bekijk www.aegon.com/thecenter voor het onderzoeksrapport, infographics en overige informatie.

Over Aegon Nederland

Aegons doelstelling om mensen te helpen het beste uit hun leven te halen is leidraad voor alle activiteiten van Aegon Nederland, of het nu gaat om pensioen, hypotheken, beleggingen, bankzaken of schadeverzekeringen. Als toonaangevende belegger en werkgever wil de onderneming een positieve bijdrage leveren aan belangrijke maatschappelijke vraagstukken, waarbij de nadruk ligt op klimaatverandering en diversiteit & inclusie.

Aegon Nederland  is de trotse moedermaatschappij van TKPKnabNedasco en Robidus.

Laatste nieuws

Deel deze release